Min yoga

Min yoga

Min vision är att du ska kunna hitta ditt sätt att göra yoga. Du kanske inte lär dig att stå på huvudet hos mig men du lär dig att känna efter, att låta positionerna landa i dig och att upptäcka din inre styrka. Glöm bort de tjusiga bilderna på invecklade positioner; yoga är för alla oavsett vighet och ålder. Bara kom som du är!

 

Yoga hjälper oss att lösa upp spänningar och genom att koppla andningen till övningarna ökar vi vårt energiflöde, vår prana. Ju mer vi övar ju mer lär vi känna vår kropp och det blir som att komma hem. Det är så lätt att tappa kontakten med vår kropp. Och ändå finns alla svar där, när vi vågar stanna upp och lyssnar. Kroppen är fantastisk och yogan har en positiv inverkan på hela kroppen - muskler, bindväv, organ, nervsystemet, andningen och inte minst sinnet.  Det är härligt att det nuförtiden finns så mycket forskning kring vad yoga kan göra för oss även om de gamla yogisarna har vetat det länge.

 

Jag undervisar utifrån ett ayurvediskt synsätt. Det kan vara så enkelt som att välja sval yinyoga en het sommardag eller att välja mer kraftfulla övningar när våren kommer. Vi är ett med naturen och mår bäst när vi också följer naturens rytm. Yogaformerna jag undervisar i är hathayoga och yinyoga. Hathayogan är dynamisk medan yinyogan är statisk. Aktivitet och vila – båda delarna behövs för att vi ska kunna hitta balans i livet.

 

Mina lektioner börjar med en kort andningsövning eller meditation för att landa i nuet. I de positioner (asanas) som följer är andningen alltid viktigast. Kan vi inte andas lugnt i en position har vi gått för långt. Ja, vi ska utmana oss i yoga men aldrig kämpa. Att le och att släppa käken hjälper oss att släppa på spänningar och skapar en känsla av vänlighet. Varje lektion avslutas med en liggande avslappning. Kanske den härligaste men också viktigaste positionen i all yoga. Det är då kroppen går ner i varv och får möjlighet att tillgodogöra sig den energin som vi har frigjort med hjälp av positionerna och andningen.

 

Nuförtiden väljer jag ett tema för hela terminen som löper som en röd tråd. Våren 2023 hade temat Kärlek. Andra teman har varit Tillit, Andning, Långsamhet, Kärleksfull uppmärksamhet, Vila, Tankens kraft och Glädje. 

 

Jag har en egen daglig praktik och för mig är yoga att känna frihet, energi och glädje men också lugn och fokus. Jag inspireras också av andra kroppsterapier så som Feldenkrais och Frigörande Dans. Dessutom älskar jag böcker och dikter som berör mig. Därför läser jag gärna dikter för mina elever eller stycken ur böcker som har inspirerat mig.

 

Citat från Yogaelever:


"Jag uppskattar att det finns mycket variation i yogapassen och alltid något att reflektera kring för både hjärta och hjärna."


"Manuela är en oerhört lyhörd och klok ledare som skapar en lugn och trygg miljö. Hon ser varje yogi och vad hon/han behöver. På ett handfast och vänligt sätt förklarar hon och förebildar varje övning. Med humorns hjälp utmanar hon oss att tänja på våra gränser."


"Du får fem stjärnor av mig! Tack Manuela för din proffessionella vägledning med omtanke och känsla som hjälper mig att bli smidigare och mer harmonisk i min vardag." 

Yoga is not about touching your toes, it is about what you learn on your way down.