Ghi förbättrar kroppens förbränning. Dessutom underlättas utsöndringen av slaggämnen när vi använder ghi eftersom släggämnena luckras upp och försvinner lättare ut ur kroppen. Ghi är rikt på vitamin A, E och D och mera lättsmält än smör eftersom mjölkproteinet kasein inte längre finns kvar.
Ghi minskar Pitta och används därför ofta vid många pitta-åkommor som hudproblem, håravfall och vissa magbesvär. Det balanserar också vata, och även kaphapersoner kan använda ghi i små mängder eftersom det är bättre än både olja och margarin. Ghi kan användas både invärtes och utvärtes.
(ur Ayurveda för Kropp och Själ av Peter Ljungsberg och Eva Sanner)
"Färsklagad" är en central princip i Ayurvedisk matlagning. Den kretsar kring förståelsen av växternas inbygda intelligens, och hur man kan maximalt ta vara på deras förmåga att ge näring och balans åt kropp och själ.
När du väljer färskvaror, tillaga dem medan de är färska för att komma åt varornas kvaliteter. Använd termos i rostfritt stål eller glas. Undvik termos som är gjord av plast. Plast kan läcka ut kemikalier i maten.