Förkylning och Allergi

Förkylning och Allergi

Förkylning 

  • Tillåt dig att VILA och lägg dig tidigt redan när du känner att du har någonting på gång (helst inte senare än kl. 21.00). Kroppen behöver vila för att kunna mobilisera krafterna och för att få klarhet i vad som kan och behöver göras.  


  • Håll dig varm med både kläder och mat/dryck. Drick ingefärste: Koka färsk riven ingefära eller mald med vatten och låt koka 5-10 min.


  • Undvik mjölkprodukter och kall mat och dryck samt tung mat som till exempel bröd, kött och pasta. Kroppen har nog med att göra att ta hand om förkylningen; att äta lättare mat underlättar detta arbete.


  • Ayurvedisk dunderkur: Blanda 2-3 msk svensk honung med ½ tsk gurkmeja och ½ tsk mald ingefära (ev. också lite malen svartpeppar). Ta en tsk av denna blandning och låt smälta i munnen (ca 3-4 ggr per dag).


  • Nässköljning både som förebyggande och under förkylning, gärna två gånger per dag


  • Smörj näsan med sesamolja morgon och kväll.

Allergi

  • Skölj näsan med ljummet saltvatten – gärna morgon och kväll. Detta rensar bihålorna och öppnar kanalerna). 


  • Drick ingefärsvatten för att stärka matsmältningen:
    Koka 2-3 skivor färsk ingefära (eller ½ tsk mald ingefära) i 1/2-1 liter vatten och låt dra i cirka 10 minuter innan du tar bort ingefäran. Häll gärna på termos och drick under dagen, det stärker matsmältningen, hjälper kroppen att bättre ta upp näring från maten och tar bort slaggprodukter.


  • Smörj lite ghi på ögonlocken på kvällen och gnugga även in i ögonvrån (bra för torra, irriterade ögon)


  • Pittate, gärna flera koppar om dagen


  • Det är viktigt att magen/tarmen fungerar och att du bara äter när du är riktigt hungrig.


  • Undvik mjölkprodukter och socker, oftast finns det en koppling mellan dessa och allergi. 


  • Krydda maten väl, särskilt med ingefära och svartpeppar för att stimulera matsmältningen. 


  • Smörj in näsborrarna med sesamolja