Konsten att leva - Grundkurs i Ayurveda

Konsten att leva

Grundkurs i Ayurveda

Konsten att leva - En grundkurs i Ayurveda 


I den här kursen får du lära dig Ayurvedas grunder uppdelat på tre träffar.


Ayurveda är friskvård. Denna välbeprövade och uråldriga hälsolära ger oss verktyg för att balansera kroppen, sinnet och själen med hjälp av mat och goda rutiner. Ayurveda är kunskapen och insikten om att vi kan skapa vår hälsa i både kropp och själ. 


Namnet Ayurveda betyder kunskap om livet och handlar om att hitta tillbaka till det enkla, självklara och naturliga och att frigöra vår inneboende visdom, kraft och läkningsförmåga. Att leva mer i samklang med naturen, både vår egen och naturen runtomkring oss


Jag har själv levt med och använt mig av Ayurveda i tolv år och jag upplever att dessa enkla råd gör underverk för min hälsa, både kortsiktigt men framförallt långsiktigt. 


 

Kursinnehåll: 


☼ Vata – Pitta – Kapha: Genom att veta mer om dig själv kan du göra klokare val

Vid första träffen reder vi ut de tre centrala begreppen Vata, Pitta och Kapha. Det är med hjälp av dem som Ayurveda förklarar det som händer inom och runtomkring oss. Vi går genom vilka obalanser/besvär som kan uppstå - eller som jag hellre säger: genom vilka tillstånd vår kropp ber om hjälp och stöttning - och hur vi kan skapa balans igen.

 

☼ Konsten att äta: Hur vi äter är lika viktigt som vad vi äter

Det är lätt att vi fokuserar för mycket på vad vi äter och glömmer bort att HUR är minst lika viktigt. Vi har kommit ifrån konsten att både lyssna på och respektera kroppens signaler när det gäller ätandet. Hur kan vi göra för att matsmältningen fungerar optimalt så att maten vi äter bygger starka och friska celler? Vad är ama och hur ser Ayurveda på matsmältning och ämnesomsättning? Vad kan vi göra när tarmen krånglar? Allt detta tar vi upp i andra träffen.

 

☼ Var sak har sin tid: Hälsosamma dygnsrutiner som skapar energi och livsglädje

Äta, sova, jobba, vila - allt har sin tid. När vi följer en naturlig och balanserad dygnsrytm får vi tillgång till ett naturligt energiflöde. Förutom Ayurvedas rekommendationer för en hälsosam dygnsrytm får du lära dig hur stress påverkar nervsystemet. Vi avslutar kursen med praktiska tips kring förkylningar, årstidsväxlingar, sömnbesvär och stresshantering. 


 

Datum och anmälan


21 september 2023

26 oktober 2023

23 november 2023


17.00 - 20.00 Investering

1900 kr inklusive material, fika och boken ”Skapa din hälsa med Ayurveda” av Maivor Stigengreen. Du får dessutom 10 % rabatt när du bokar en individuell rådgivning.


Anmäl dig till  manuela@mayuyoga.se

Begränsat antal deltagare 


Anmälningsavgift 500 kr betalas till BG 882-2751 eller Swish 123-4308581 ange namn och Ayurveda. Resterande belopp betalas en vecka före kursstart. Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning.Ayurveda - Läran om Livet och Dig själv


Ayurveda är ett flertusenårigt indiskt hälsosystem som ser till hela människan och där grundprincipen är att vi alla är olika och därmed har olika behov.


Med utgångspunkt från de tre begreppen (doshor) Vata, Pitta, Kapha förklarar Ayurveda allt som händer i och runtomkring oss och varför vi reagerar olika på mat, väder, känslor och stress. Det innebär att det som skapar balans och hälsa hos en person inte nödvändigtvis skapar balans hos en annan person.


Men hur ska vi veta vad som är bra för oss? Doshorna tillskrivs olika egenskaper och det är med hjälp av dem som vi kan bestämma vår personlighetstyp och använda oss av olika råd och rekommendationer. När jag vet vad som skapar balans eller obalans för just mig kan jag göra medvetna val som stödjer min hälsa. Och med det följer en frihet, ett ökat medvetande och att mer och mer kunna lita på mig själv.


Ayurveda är dock inte regler och förhållningsorder utan Ayurveda är ett livslångt lärande. Namnet Ayurveda betyder kunskap om livet och handlar om att hitta tillbaka till det enkla, självklara och naturliga och att frigöra vår inneboende visdom, kraft och läkningsförmåga. Att leva mer i samklang med naturen, både vår egen och naturen runtomkring oss. I de liv vi lever idag är det lätt att glömma bort att vi är en del av naturen och det stora kretsloppet.